BLOG TEAPEDIA

Dovolte nám pár řádků o čaji z Ceylonu, odkud pochází jeden z nás, Savindu. Projeli jsme spousty plantáží a navštívili spoustu továren a všechny ty najeté kilometry pro nás ještě nekončí, protože je stále co objevovat a s každou návštěvou nás Srí Lanka něčím novým překvapí. 

Tento blog je směsicí našich zážitků z cest po cejlonských zahradách a snahou o předání slov čajových mistrů, jejichž um pěstovat a zpracovat čaj je obdivuhodný. Doufáme, že Vám zpříjemníme chvilku čtením, ideálně s kalíškem dobrého čaje ♥

 

Co znamená Orange Pekoe?

Začněme s Pekoe, což je čínské označení, které se odkazuje na "bílé vlásky" - stříbrné chmýří na mladých listech čajovníku. Přídomek Orange pochází z úplně jiného, spíše marketingového soudku Východoindické společnosti. Holandská královská rodina byla z Oranžového domu, Dutch Royal House of Orange-Nassau. Na počátku 17. století přinesla Východoindická společnost čaj do Evropy, a to nejlepší z černých čajů bylo vyhrazeno pro královskou rodinu. Aby se čaj stal elegantním artiklem pro evr...

Původ čaje - proč je důležitý?

Smaragdové kopce pokryté čajovníkem najdete v hornatém vnitrozemí Srí Lanky táhnoucí se až k jihu ostrova. Podle nadmořské výšky se rozlišují zahrady do 600 metrů nad mořem - tzv. Low Grown, kam patří provincie Ruhuna a Sabaragamuwa, mezi 600 a 1200 metry nad mořem se nachází zahrady Mid Grown, kam řadíme oblast Kandy, a od 1200 metrů nad mořem se nachází High Grown plantáže v regionech Nuwara Eliya, Dimbula, Uva a Uda Pussellawa. "Místo, kde čajovník roste, do velké míry ovlivňuje chuť a aroma...

Colombská aukce

Typický přívlastek cejlonského čaje je jeho nákup z aukce, která probíhá každý týden, zpravidla v úterý a ve středu, v hlavním městě Colombo na západě ostrova. Většina produkce putuje na export, a pro černý čaj platí podmínka nákupu z colombské aukce. Zelený čaj a Speciality teas lze zobchodovat přímo s čajovým makléřem. Kupec zpravidla obdrží vzorky čajů před aukcí, aby mohl provést degustaci a výběr. Každá sorta je označena šarží, podle které se v aukční síni draží. Denně se vydraží několik ...

Příprava čaje a degustace

Příprava čajů se liší podle druhu, od 2g (1 čajová lžička) do 5g listu na 1,5 - 2 dcl. Doporučujeme používat předehřáté keramické nádobí. Obecně můžeme doporučit: Černé čaje - od 95°C a výš louhovat po dobu 1 - 5 minut Zelené čaje - od 70°C do 90°C louhovat po dobu 2 - 3 minut Bílé čaje - zpravidla od 80°C do 90°C louhovat po dobu 2 - 3 minut  Při degustaci se u čaje sleduje vizuální vzhled, vůně, chuť a struktura listu na dotek. Dost o čaji napoví suchý list. Čerstvé sklizně jsou n...

Zpracování čaje

"Vstup do výroby je stejný čajový list, ať už se z něj vyrobí černý, zelený nebo bílý čaj. Jedná se o list camelia sinnensis - čajovník (čínský)." Zpracování černého čaje Srí Lanka se specializuje na výrobu černých čajů, a jejich produkce je světově vyhlášená, proto se v tomto článku více věnujeme způsobům a fázím zpracování lístků pro černé čaje. Praktikují tři způsoby zpracování černých čajů.  Ortodoxní metoda Je nejčastějším způsobem zpracování lístků. V čajové továrně lístk...

Sběr čaje

Světová produkce stále častěji přechází na automatizovaný sběr čajových lístků pomocí stroje. Na Srí Lance se drží tradiční ruční sběr, který je pracný a náročný, avšak nenahraditelný co do kvality výsledného nálevu i prosperity čajového keře.  Hbité ruce Tamilek sbírají z keře denně přes 20 kg zelených lístků. Ihned po sběru se lístky převáží do nedaleko ležící čajové továrny, kde proběhne zpracování. To, které lístky z keře seberete, souvisí se systémem Leaf Grades, kterému se věnujeme v...

Pěstování čaje

Čaj v našem hrnečku pochází z rostliny Camellia Sinensis. Roste v různých koutech světa, možná i v zemích, kde byste to nečekali. Čína, Indie, Srí Lanka a Keňa jsou čajové velmoce, které pravděpodobně znáte, a které zajišťují tři čtvrtiny světové produkce čaje. Dalšími producenty jsou Japonsko, Nepál, Taiwan, Indonésie, Turecko, Jižní Korea, Vietnam, Rusko, Gruzie, Jižní Amerika a v Evropě jsou to Azory. Čajovníku se daří v tropickém a subtropickém pásmu. Nejlépe je mu v polostínu, snáší dobře ...

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.