BLOG TEAPEDIA

Dovolte nám pár řádků o čaji z Ceylonu, odkud pochází jeden z nás, Savindu. Projeli jsme spousty plantáží a navštívili spoustu továren a všechny ty najeté kilometry pro nás ještě nekončí, protože je stále co objevovat a s každou návštěvou nás Srí Lanka něčím novým překvapí. 

Tento blog je směsicí našich zážitků z cest po cejlonských zahradách a snahou o předání slov čajových mistrů, jejichž um pěstovat a zpracovat čaj je obdivuhodný. Doufáme, že Vám zpříjemníme chvilku čtením, ideálně s kalíškem dobrého čaje ♥

 

RECEPTY - LEDOVÉ ČAJE

Máme pro Vás tip na letní osvěžení z pravých čajových lístků. Krok za krokem s Vámi projdeme postup až ke skleničce naplněné ledem a báječným ledovým čajem z řady sypaných čajů ELIYA. Nebo mrkněte do RECEPTÁŘE☺   GUNPOWDER S BROSKVÍ, pomerančovou šťávou a mátou Připravte si: zelený čaj ELIY...

CO ZNAMENÁ ORANGE PEKOE?

Začněme s Pekoe, což je čínské označení, které se odkazuje na "bílé vlásky" - stříbrné chmýří na mladých listech čajovníku. Přídomek Orange pochází z úplně jiného, spíše marketingového soudku Východoindické společnosti. Holandská královská rodina byla z Oranžového domu, Dutch royal House of Ora...

PŮVOD ČAJE | PROČ JE DŮLEŽITÝ?

Smaragdové kopce pokryté čajovníkem najdete v hornatém vnitrozemí Srí Lanky táhnoucí se až k jihu ostrova. Podle nadmořské výšky se rozlišují zahrady do 600 metrů nad mořem - tzv. Low Grown, kam patří provincie Ruhuna a Sambaragamuwa, mezi 600 a 1200 metry nad mořem se nachází zahrady Mid Grown, kam...

COLOMBSKÁ AUKCE

Typický přívlastek cejlonského čaje je jeho nákup z aukce, která probíhá každý týden, zpravidla v úterý a ve středu, v hlavním městě Colombo na západě ostrova. Většina produkce putuje na export, a pro černý čaj platí podmínka nákupu z colombské aukce. Zelený čaj a Speciality teas lze zobchodovat př...

PŘÍPRAVA ČAJE A DEGUSTACE

Příprava čajů se liší podle druhu, od 2g (1 čajová lžička) do 5g listu na 1,5 - 2 dcl. Doporučujeme používat předehřáté keramické nádobí. Obecně můžeme doporučit: Černé čaje - od 95°C a výš louhovat po dobu 3 - 5 minut Zelené čaje - od 70°C do 90°C louhovat po dobu 2 - 3 minut Bílé čaje - zprav...

ZPRACOVÁNÍ ČAJE

"Vstup do výroby je stejný čajový list, ať už se z něj vyrobí černý, zelený nebo bílý čaj. Jedná se o list camelia sinnensis - čajovník (čínský)." Zpracování černého čaje Srí Lanka se specializuje na výrobu černých čajů, a jejich produkce je světově vyhlášená, proto se v tomto článku více věnujeme...

SBĚR ČAJE

Světová produkce stále častěji přechází na automatizovaný sběr čajových lístků pomocí stroje. Na Srí Lance se drží tradiční ruční sběr, který je pracný a náročný, avšak nenahraditelný co do kvality výsledného nálevu i prosperity čajového keře.  Hbité ruce Tamilek sbírají z keře denně přes 20 k...

PĚSTOVÁNÍ ČAJE

Čaj v našem hrnečku pochází z rostliny Camellia Sinensis. Roste v různých koutech světa, možná i v zemích, kde byste to nečekali. Čína, Indie, Srí Lanka a Keňa jsou čajové velmoce, které pravděpodobně znáte, a které zajišťují tři čtvrtiny světové produkce čaje. Dalšími producenty jsou Japonsko, Nepá...

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.