KDO JSME

V Eliya známe cestu našich čajových lístků z plantáží až do čajového šálku.
Sledujeme původ, kvalitu listu, nadmořskou výšku i dobu sběru čaje.

Eliya je spojením prémiové kvality cejlonského čaje s elegantním designem. Koncept a značka je naše vlastní tvorba. Tvoříme český design produktů a odpovídáme i za výběr čajů.

Eliya zakládáme na kvalitním čajovém listu s jasným původem. Výběr orientujeme na vysokohorské zahrady v srdci Srí Lanky, jejichž produkce nabízí skvostné nálevy svěží a lehčí chuti. 

V čajových směsích najdete celolisté nebo jemně drcené čajové lístky, sorty, které podtrhnou plnou chuť cejlonského čaje a pro svůj bohatý obsah živin Vám skvěle nastartují den. Světlo a vzduch se směsí různých pachů nejsou dobrými společníky čaje, proto směsi balíme ihned po nákupu čaje z colombské aukce do neprůhledného a uzavřeného obalu, který čaj udrží čerstvý a plný chuti. 

Náš koncept je založen na přímé spolupráci s partnery na Srí Lance. Lístky sledujeme celou cestu z plantáže až do šálku. 

To vše s přáním, aby Vám Eliya provoněla den svěžestí pravého Ceylonu.

Tereza a Savindu
zakladatelé Eliya

 

CEJLONSKÝ ČAJ 
♥ naše srdcovka a právem nazývaný světový unikát

Srí Lanka, přezdívaná perlou Indického oceánu, je zemí zeleného zlata, která dobyla svět především svými špičkovými černými čaji. V centru ostrova se rozkládají smaragdové kopce s čajovými keříky, kde ranní rosu střídají kapky deště a odpolední sluneční paprsky. Díky perfektnímu klima a na minerály bohaté půdě produkuje Srí Lanka skvostné nálevy, chuťově specifické jemností, s lehkými ovocnými a citrusovými tóny. 










Ruční sběr

Každý čajový lístek je dodnes sbírán pouze ručně. Srí Lanka nenahradila sběr stroji, které z keříků sejmou všechno v nastavené rovině. Z čajového keře se sbírají nejmladší dva lístky a pupen, tzv. tip. Sklízí se po celý rok ze zahrad v nadmořském pásmu přesahujícím i 2000 metrů.

Provincie a nadmořská výška sběru

Low grown neboli nížinné čaje pochází ze zahrad do 600 m.n.m. z provincie Ruhuna a Sabaragamuwa v jihovýchodní části ostrova. Černý čaj z nížin se barví do tmavé až vínově červené a nabízí silný nálev s plným tělem. Mid grown zahrady se nachází v pásmu 600 až 1200 m.n.m. v oblasti Kandy. Znalci oblíbené High grown provincie Uva, Uda Pusellawa, Dimbula a Nuwara Eliya v centrální části ostrova jsou položené 1200 m.n.m. a výš. High grown zahrady nabídnou nálevy medově zlatavé barvy, které jsou chuťově specifické svou lehkostí a jemností.

Single Estate versus Blend

Provincii tvoří několik zahrad, zvané Estates. Čajové směsi z různých zahrad nebo provincií jsou označovány jako blend. Chuťově zajímavější a uznávanější jsou čaje ryzím původem z jediné čajové zahrady, tzv. Single Estate Teas.

Doba sběru

Cejlonský čaj se sbírá celoročně, nicméně rozlišuje sklizeň v období tzv. quality seasons, kdy se pro příznivé klima čajovníku mimořádně daří a estates produkují své nejlepší čaje. Perioda sezónních čajů je spojená s  monzuny, které zasahují jihovýchod ostrova v lednu a únoru, kde se nachází low grown zahrady. Centrální provincie s high grown zahradami má svou kvalitní sezónu v období od června do září.

Ortodoxní metoda zpracování

Zpracování čaje probíhá tradiční ortodoxní metodou, kde je potřeba sledovat drobné niance např. vlhkosti a teploty vzduchu. V tu chvíli se ukáží znalosti a dar intuice čajového mistra, aby výsledná směs podtrhla unikátní chuť a aroma cejlonského čaje. V době, kdy většina světa přešla z ekonomických důvodů k plně průmyslové metodě CTC, si cejlonského čaje vážíme o to víc.

Leaf grades

Kvalitu čaje určuje také třída čajového listu (leaf grade). Na první pohled komplikované názvosloví Vám prozradí, zda se jedná o celolistou sortu, zlomený list nebo čajovou drť. Celolisté sorty obsahují nepolámané celé lístky, které potěší jemnou chutí a lahodným svěžím aroma. Jemně drcené směsi přináší lámané listy označené dodatkem broken. Jakostní škálu uzavírají off-grades (drť a prach), které zpravidla končí v supermarketových sáčkových čajích.

OP       Orange Pekoe - celý list
OPA     Orange Pekoe ´A´ - celý list, otevřenější a větší než OP
OP1     Orange Pekoe One - celý list precizně rolovaný
FBOP   Flowery Broken Orange Pekoe - zlomený list s podílem tipsů
Pekoe  Pekoe - drsný list rolovaný do těsného twistu
BOP     Broken Orange Pekoe - jemné lámané lístky
BOPF   Broken Orange Pekoe Fannings - lístek drobnější než BOP
D          Dust - nejjemnější směs, čajový prach

Celé portfolio leaf grades je dostupné na tomto odkazu.

Opravdu skvostný požitek přichází se Specialty Hand Rolled Teas, čaji ručně sbíranými z čajovníku, i ručně rolovanými do úchvatných a rozmanitých tvarů.

K nejcennějším kouskům patří oprávněně Silver Tips, známé také pod jmény silver needles, stříbrné jehly nebo cejlonský bílý čaj, obsahující pouze nerozvinuté listové pupeny. Nejmladší lístky sušené na slunci nabízí prvotřídní nálev nasládlé lehké chuti.

Čistota cejlonského čaje

Cejlonský čaj je ceněn i pro jeho čistotu, pro minimální užívání chemie. Mnohokrát byl čaj z Ceylonu prohlášen nezávislými analytiky a výzkumnými institucemi za nejčistší čaj na světě, včetně ISO Technical Committee (Mezinárodní organizace pro normalizaci).

Ozone friendly Tea

UNGC udělil Srí Lance známku Ozone friendly Tea, jako první a dosud jediné zemi na světě. Více info - zde.

Etika

Za produkcí cejlonského čaje stojí i etický přístup k lidem počínaje těmi, zabývajících se sběrem na plantážích po jeho zabalení. O rodiny je postaráno, mzdou dostatečnou vůči living costs na Srí Lance, domem, a zázemím pro děti, které chodí do tzv. Child Development Centres, když jejich rodiče pracují na plantážích.


Srí Lanka je pro nás symbolem kvality a úcty k čaji, zemí, která se nenechala semlít globálními trendy, nepřešla k ekonomicky výhodnějším způsobům zpracování čaje, zachovala si tvář, aby nám nadále mohla dopřát požitek plné a jedinečné chuti cejlonského čaje.

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.