SBĚR ČAJE

Světová produkce stále častěji přechází na automatizovaný sběr čajových lístků pomocí stroje. Na Srí Lance se drží tradiční ruční sběr, který je pracný a náročný, avšak nenahraditelný co do kvality výsledného nálevu i prosperity čajového keře. 

Hbité ruce Tamilek sbírají z keře denně přes 20 kg zelených lístků. Ihned po sběru se lístky převáží do nedaleko ležící čajové továrny, kde proběhne zpracování. To, které lístky z keře seberete, souvisí se systémem Leaf Grades, kterému se věnujeme v článku Co znamená Orange Pekoe - Leaf Grading.

Vedle ručního sběru je pro Srí Lanku typické celoroční sklízení čaje.

"V pravidelném intervalu 7 - 10 dnů se lístky sbírají, dorůstají po celý rok." 

Rozlišují se období tzv. kvalitních sezón, které ovlivňují monzuny přicházející ze severovýchodu nebo jihozápadu ostrova. Od Indického oceánu vane první monzun od prosince do března, druhý monzun pak od června do září. Centrální hory vytvářejí větrný průlom, který směruje monzuny tak, aby jihozápad ostrova nepřijímal severovýchodní monzun a naopak jihozápadní monzun minul severovýchod ostrova. To pak způsobuje různé období srážek na té či oné straně hor, a také tzv. kvalitní roční období. 

"Kvalitní sezóna vysokohorských oblastí připadá na červen až září, nížinné oblasti na jihozápadě ostrova produkují svůj nejkvalitnější čaj v rozmezí prosince až března."

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.